Opinie Dennis Mortier, Consolid.
Harm Brouwer, procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, wil particuliere beveiligers meer bevoegdheden geven. Wij vinden dat een goede zaak. Als grootste detacheringsorganisatie van particuliere beveiligers zien wij dagelijks wat de voordelen kunnen zijn van dit voorstel. Het geweldsprobleem beperkt zich niet tot de traditionele plekken zoals stadions en bepaalde uitgaansgelegenheden. Er komen steeds meer plekken bij waar het logisch is om beveiligers toe te voegen aan de politie. Winkels, gemeentelijke instellingen, scholen, openbare ruimten en het openbaar vervoer vragen steeds meer aandacht van de politie. De roep om meer 'blauw op straat' is daar een logisch gevolg van. Het is niet reƫel om te denken dat de politie die vraag kan gaan opvangen. Zeker niet als men in ogenschouw neemt dat het politieapparaat sterk vergrijst. Daarnaast zal er door de totale vergrijzing van de bevolking een krapte op de arbeidsmarkt ontstaan.
Is het nu zo vreemd om particuliere beveiligers de lichtere beveiligingstaken van de politie over te laten nemen? Nee, we zien al voorbeelden in het publiek-private domein. Binnen Penitentiaire Inrichtingen en Centrale Orgaan opvang Asielzoekers wordt al velen jaren samengewerkt tussen beveiligingsbedrijven en het ministerie van Justitie. Dit tot tevredenheid van beide partijen.
In mijn optiek zal de invoering gefaseerd moeten verlopen. Alle partijen moeten daarvoor een roadmap opstellen waarin alle stappen en evaluatiemomenten worden beschreven. Zo gaan wij stap voor stap naar een situatie toe die voor alle partijen, maar zeker ook voor de Nederlandse burger, werkzaam en acceptabel is.
Laten wij starten met een proef binnen een sector waar beveiligers op dit moment al werkzaam zijn. Het Openbaar Vervoer is een dergelijke sector. Naast de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren zijn daar ook beveiligers actief ter ondersteuning van deze medewerkers. Helaas moet de politie nog regelmatig assisteren bij calamiteiten. Door de bevoegdheden van de beveiligers te vergroten zal er minder assistentie van de politie nodig zijn.
Ik ben er van overtuigd dat de sector er klaar voor is. Op dit moment is er al een uitgebreide en kwalitatieve goede opleidingsstructuur aanwezig. Daarbinnen kunnen de benodigde aanvullende opleidingen prima worden ingepast. Ook al onze medewerkers die flexibel worden ingezet beschikken over de juiste kwalificaties. Daarbij is het voordeel van een flexibele kracht dat hij ingezet kan worden in de sectoren waar de vraag het grootst is.
Natuurlijk moet er goed toezicht zijn op de werkzaamheden van de beveiligers. Dit is nu al geregeld waarbij het wettelijke toezicht op medewerkers, bedrijven en sector in handen is van de politie. Maar de sector zorgt ook voor een eigen controlesysteem. De brancheorganisatie VPB heeft een sluitende zelfregulering met keurmerksystematiek die zich ook uitstrekt tot de flexbedrijven zoals Consolid. De sector gaat nog een stapje verder door te komen met een waarschuwingsregister dat in 2011 wordt ingevoerd als extra controle op de kwaliteit van personeel.
Consolid wil graag de handschoen oppakken en haar bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het veiligheidsvraagstuk in Nederland.
Dennis Mortier, directeur Consolid
Consolid is in Nederland de grootste leverancier van flexibel personeel in de beveiligingsbranche