Op donderdag 10 oktober heeft Herman Opmeer de presentatie op zich genomen van het werkTplein 'Onderwijs aan het werk' tijdens de manifestatie Waarderpolder werkt. De manifestatie is een initiatief van o.a. de gemeente Haarlem, Industriekring Haarlem, gemeentes uit de regio en diverse onderwijsinstellingen. Na de plenaire sessie waren er drie werkTpleinen ingericht. Tijdens het werkTplein over onderwijs werden een zevental projecten in de schijnwerpers gezet waarbij het bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoette. De verschillende sessies werden door Herman aan elkaar verbonden en de sprekers kregen van hem nog een aantal vragen voorgeschoteld.
Het plenaire programma was met een half uur uitgelopen waardoor sprekers gebonden waren aan de tijd die hen was toebedeeld. Na een presentatie van Jinc en de Rabobank over bliksemstages van scholieren bij bedrijven volgde een presentatie over een project met bedrijfsfilms. Bestaande bedrijfsfilms worden gebruikt om leerlingen te laten zien wat een bepaald beroep inhoudt. Vervolgens werd de aandacht gevestigd op de techniekdagen om jongeren te laten zien hoe aantrekkelijk technische beroepen kunnen zijn. Met het project de Innovatieklas worden leerlingen in staat gesteld bij bedrijven in de keuken te kijken. Vervolgens was 3D-printing aan de beurt. Een revolutie waarbij leerlingen voorop lopen t.o.v. leerkrachten. Ook de praktijk kwam aan bod: twee stagiaires en een ondernemer gaven een inkijkje hoe beide partijen profijt hebben van deze vorm van onderwijs. Tot slot was er nog een vlammende presentatie van een student die vertelde over het opzetten van een eigen onderneming als studieproject.
Exact binnen de beschikbare tijd werd het werkTplein afgesloten om in de hal van De Lichtfabriek onder het genot van een borrel nog even na te praten.